Златната рибка - най-голямата атракция в Аквариум Варна
Златната рибка - най-голямата атракция в Аквариум Варна / netinfo
Аквариум Варна обяви ден на отворените врати за своите посетители от 10 до 17 часа. Достъпът до Аквариума беше пригоден както за майки с деца, така и за хора с увреждания, видяха репортери на Дарик. Най-честите посетители на експозициите са организирани групи, както и малки посетители. 7-8 годишните деца бяха най-заинтригувани от морската змиорка и есетровата риба.

Голяма атракция за гостите на аквариума е златната рибка, която според стари поверия изпълнява по три желания. Едно от забавленията за децата в деня на отворените врати е рисуването на морските обитатели. Най-хубавите рисунки бяха наградени с истински морски звезди от директора на Аквариум Варна Даниела Петрова.

На 17 юли 1932 г. Цар Борис III открива официално Морската биологична станция, откъдето идва и идеята за Деня на отворените врати.

Живата експозиция на Аквариума обхваща представители на всички групи, които съставят фауната на Черно море. Най-много са видовете от средиземноморския комплекс, проникнали през Босфора. Черноморската рибна фауна обхваща около 140 вида, от които важно стопанско значение имат трицоната, сафридът, скумрията, паламудът, калканът, карагъозът, хамсията, кефаловите риби, попчетата и др.

Експозицията представя и много видове сладководни риби и някои екзотични представители. Другите две експозиционни зали предлагат допълнителна информация - да се проследи миграцията на рибите, нагледно да се разгледа хранителната верига в морските води, структурата и особеностите на Черно море. Интересни са многобройните видове рапани, миди, водорасли и микроорганизми, както и неживи представители от Световния океан.