Живот за Варна“ сезира прокуратурата заради хакерската атака
Живот за Варна“ сезира прокуратурата заради хакерската атака / netinfo

„Живот за Варна“ сезира Варненската окръжна прокуратура заради хакерската атака срещу сайта на кандидата за кмет Данаил Папазов. Справка с фирмата, на чийто сървър е официалната интернет страница, показа, че достъпът до нея е бил спрян поради нерегламентирана компютърна атака и хиляди заявки от различни IP адреси.

Целта е била не да се осъществи легална обмяна на информация, а да се блокира сайта. Това действие е извършено чрез използването на компютърна програма, предназначена за нарушаване дейността на компютърна система или мрежа без разрешение, пише в жалбата.

Както вече стана ясно на сайта на Данаил Папазов трябваше да се проведе директен чат с граждани. Пет минути преди обявения час, създадената за целта секция бе блокирана. Направената справка потвърди съмненията на представителите на „Живот за Варна“, че става въпрос за умишлени действия, препятстващи целенасочено нормалното протичане на предизборната кампания на Данаил Папазов. В жалбата си те молят да бъде образувано досъдебно производство и при установяване на виновно лице, извършило компютърно престъпление, да му се потърси наказателна отговорност.

От „Живот за Варна“ сезираха и Общинската избирателна комисия за деянието, целящо да окаже влияние върху изборните резултати. „Ще имаме грижата веднага да оповестим резултата от проверката“, каза Данаил Папазов.