Първите командировани спешни медици по морето вече работят, съобщи министърът на здравеопазването Асен Меджидиев. В Приморско, "Слънчев бряг" и "Златни пясъци" до края на сезона са подсигурени линейки, които работят на денонощен режим по 24 часа в денонощието.

"Миналата седмица бях по морето и видях и ситуацията там. Екипите за морските курорти организирахме съвместно с министерството на туризма. Четири лекари от Бърза помощ в София заминаха към морето, четирима лекари от "Св. Анна" също заминаха и екипите вече работят. Подсигурили сме денонощен екип в Несебър, в Припморско, както и на Златни пясъци чрез Бърза помощ във Варна", заяви министърът.

По Черноморието започват да работят допълнителни екипи на Спешна помощ

Медиците ще останат на терен един месец. Асен Меджидиев обясни, че се надява нововъведението да бъде продължено и от следващото правителство. "Населеността в тези курорти през летните месеци се увеличава с 10 пъти. Има нужда там през целия сезон да има по-големи медицински екипи", категоричен беше той.

Асен Меджидиев
БГНЕС

Разкриват пунктове за Спешна помощ в „Слънчев бряг“ и „Златни пясъци“ (ВИДЕО)

Здравният министър направи проверка в Спешното отделение на Окръжната болница „Света Анна” в София. "Пуснахме допълнителни четири центъра за Бърза помощ в София. Те са в болница "Св. Анна", в Пета градска болница, в "Овча Купел" и в "Люлин" за по-бързото пристигане на екипите в столицата", обясни министър Меджидиев.

"Много се радвам, че успяхме да стигнем до този момент, защото това показва, че до някъде сме овладели ситуацията", заяви здравният министър по въпроса за отпадането на задължителното носене на маски в градския транспорт.