/ Община Варна
Дания и Германия станаха шампиони съответно при мъжете и жените на Европейското първенство по плажен хандбал, което се проведе във Варна.

Датчаните защитиха титлата си от 2019 г. след успех във финала над Хърватия с 2:0 (25:20, 28:22). При жените Германия победи категорично и детронира шампиона на Стария континент от 2019 г. Дания - с 2:0 (24:21, 25:20) и взе втора европейска титла след тази от 2006 г.

На закриването на турнира присъства кметът на Варна Иван Портних. "Това е поредно елитно международно спортно събитие, което посрещахме тази година във Варна - след Световната купа по спортна гимнастика и Европейското първенство по художествена гимнастика!

Започна Европейското първенство по плажен хандбал във Варна (СНИМКИ)

Повече от 1200 участници от над 30 държави,
17 000 нощувки във варненските хотели на спортисти, максимално участие на варненски фирми в организацията на първенството - това е огромна реклама за града и подкрепа за местния бизнес.

Благодаря на федерацията и лично на Росен Добрев за доброто сътрудничество и поредното значимо международно състезание, което провеждаме заедно! Благодаря на всички организатори и доброволци! Първенството донесе много хубави емоции и за състезателите, и за публиката!", коментира кметът.

Председателят на Българската федерация по хандбал Росен Добрев и председателят на комисията по плажен хандбал и член на борда на Европейската хандбална федерация Габриела Хорват благодариха за добрата организация на шампионата.

Индивидуални награди:

Мъже:

Феърплей: Германия
Вратар: Симон Сиерйенсен (Дан)
Защитник: Евгени Свестула (Рус)
Голмайстор: Кемал Кютая (Тур) – 151 т.
MVP: Иван Юрич (Хър)

Жени:

Феърплей: Франция
Вратар: Катарина Филтер (Гер)
Защитник: Изабел Катнер (Гер)
Голмайстор: Мариеле Мартинсен (Нор) – 143 т.
MVP: Лине Гилденлов Кристенсен (Дан)