Затвор за 60-годишен, мамил чужденци със стари левове
Затвор за 60-годишен, мамил чужденци със стари левове / Дарик Варна, архив

Наказание от 10 месеца затвор наложи Варненският районен съд за измама на чуждестранни туристи с излезли от употреба банкноти. В незабавно съдебно производство 60-годишният Й. Проданов беше признат за виновен, че в „Златни пясъци" измамил две двойки туристи от различни държави, като им причинил имотна вреда общо в размер на около 370 лева.

Престъпленията Проданов извършил в периода 9 - 13 септември тази година, при продължавано престъпление и опасен рецидив. На 9 септември, в близост до чейндж бюро в курорта той „метнал" двама ирански туристи, като при улична обмяна на 100 щатски долара им дал две излезли от употреба стари български банкноти с номинал от 100 лева.

Добричлия върти уличен чейндж, пробутва стари левове на чужденци

Другият случай на измама на туристи с излезли от обращение банкноти е извършен по идентичен начин, на 13 септември, пак в "Златни пясъци". Тогава при подобен обмен на 100 евро срещу 200 български лева пострадало семейство от Полша, което вместо годни платежни средства получило деноминирани банкноти от стара емисия. 60-годишният Й. Проданов е бил задържан непосредствено след извършване на тази измама, като на местопроизшествието у него са били открити и още няколко излезли от употреба банкноти с различен номинал.

Подсъдимият е осъждан, включително и за други подобни измами.

По силата на постигнато и одобрено от съда споразумение, на 60-годишния мъж бе наложено наказание от 10 месеца затвор, при първоначален строг режим. Причинените в резултат на измамата имуществени вреди са били възстановени на пострадалите туристи. Съдебният акт е окончателен.