/ ThinkStock/Getty Images
бщинските съветници от „Европейски въпроси и международно сътрудничество“ към местния парламент дадоха съгласието си Община Варна да участва като партньор в проект City Changer Cargo Bike (Товарно колело, променящо града), съобщиха от пресслужбата на Общинския съвет. 

Концепцията на проектното предложение предвижда подобряване на представата за колоезденето и повишаване на общото ниво на колоездачите. Според авторите градското пространство ще се използва по-успешно, задръстванията ще намалеят, а качеството на въздуха ще се подобри.
 
Товарни велосипеди тръгват из Варна

Водещата организация по проекта, който се реализира по програма Хоризонт 2020 на Европейска комисия, е Австрийска агенция за изследване на мобилността. Нейните партньори са общо 21 градове от 16 държави, сред които Дания, Холандия, Франция, Норвегия, Португалия. Варна е единственият български град, включен в проектното предложение.

В рамките на проекта ще бъдат разгледани най-добрите примери в Европа с идеята те да бъдат приложени в нови градове и в нови условия. Желанието е опитът да бъде предаван от градове предшественици на градове последователи. Сред последователите ще бъде и Варна, която ще приеме доказаните новаторски решения.

Продължителността на проекта е 36 месеца от неговото стартиране, като се очаква той да започне през март 2018 г. Общият му бюджет е 3 780 000 евро. Индикативният бюджет на Община Варна към момента е до 50 000 евро, а съфинансиране не се изисква.

По време на заседанието бе обяснено, че на по-късен етап ще се търсят възможности за следващ проект за закупуване на такива велосипеди с основно приложение в пощенските услуги.
 
Съветниците дадоха съгласието си Община Варна да осигури средства от общинския бюджет за покриване на допустимите разходи, преди те да бъдат възстановени от програмата Хоризонт 2020.