"Спартак 1918"
"Спартак 1918" / Спартак 1918
Дългогодишният казус „Спартак” е пред окончателно разрешаване и футболният отбор скоро ще може да се завърне на собствения си стадион. Това става възможно, след като общинските съветници от комисията „Собственост и стопанство” дадоха съгласие за безвъзмездното ползване на съоръжението от клуба.  Преди мъжкият отбор да заиграе мачовете си на стадион „Спартак” предстои ремонт на терена и трибуните за 1,4 млн. лв., като почти цялата сума се очаква от държавния бюджет.  Дотогава домакинските срещи ще продължат да се провеждат на стадион „Локомотив. 

До развръзката се стигна, след като общината стана едноличен собственик на капитала на „Стадион Спартак“ АД – едното от двете нови дружества, създадени след преобразуването на стария комплекс „Спартак“. В неговите активи са включени цялата спортна база на комплекса – стадион, игрища, тенис кортове и прилежащия паркинг. Другото дружество, с акционери „Инжстрой холдинг“ и „Стили Роуд“, ще вземе останалите недвижими имоти от капитала на някогашния спортен комплекс.

В съвета на директорите на общинското дружество „Стадион Спартак“ АД ще влязат представител на феновете, директорът на общинско предприятие „Спорт” Венцислав Младенов и председателят на ЖСК „Спартак” Иван Иванов. Те няма да получават възнаграждения. 

След като приключи ремонтът, дружеството ще бъде ликвидирано, а имотите ще станат публична общинска собственост. 

„Спартак” ще мине през парад следващия сезон във „В” група и ще се завърне в професионалния футбол, смята зам.-председателят на УС на клуба Евгений Балев. По думите му са налице необходимите средства. Той допълни, че получаването на спортната база ще помогне за развитието и на детско-юношеската школа. В края на миналата година в нея са били записани 60 деца, а сега са 250. Амбицията на ръководството е броят им да достигне до 400. 

Окончателното решение за безвъзмездно ползване на стадион „Спартак” бъде гласувано на извънредна сесия на Общинския съвет на 6 юли.