училище Васил Левски Варна
училище Васил Левски Варна / снимка: Фейсбук
Родителите на деца от варненското начално училище „Васил Левски” настояват децата им да започнат новата учебна година в собствената си сграда. Преди повече от шест месеца тя беше затворена заради опасното състояние, в което се намира. Нейният ремонт обаче все още не започнал и няма шанс да приключи до 15 септември, съобщиха за Дарик от Община Варна. 

В края на миналата година близо 400 ученици от училището в квартал „Аспарухово” бяха изведени от опасната сграда, която през 2012 г. беше открита след основна реконструкция за над 5 млн. лв. Работата на фирмата изпълнител „Стоянстрой” от Пловдив обаче се оказа не само некачествена, но и опасна. Експерти констатираха тежки конструктивни нарушения и заключението им беше, че има риск за живота на учениците и учителите.

Занятията продължиха в други сгради в квартала, а родителите очакваха неотложният ремонт да приключи бързо. Те настояват децата им да се върнат в своето училище за новата учебна година.

„След затварянето на сградата беше обещано, че възможно най-скоро време ще бъдат предприети мерки тя ще бъде приведена в нормално състояние. Тогава не беше конкретизиран срок, въпреки че ние държахме да получим отговор. Мина зимата, предполагаме, че през пролетта ще започнат някакви действия, но нищо не се прави. Все още нищо не е направено, за да спрат течовете и състоянието на сградата продължава да се влошава”, заяви Георги Георгиев. Неговата дъщеря тази година е завършила 4. клас, а наесен синът му ще бъде първокласник.  

Лилия Христова, която оглавява образователната дирекция в Община Варна, потвърди пред Дарик, че учениците от училище „Васил Левски” няма да могат да се върнат в своята сграда на 15 септември. Те приключиха учебната година в Морската гимназия и в детска градина „Горска приказка”, а през следващата част от тях ще бъдат преместени в другото квартално училище „Любен Каравелов”. 

„Предстои да се проектира покрива в друг вид, както и да се укрепи сградата с греди. Това изисква много сериозно проектиране и изпълнение, което трябва да бъде възложено по Закона за обществените поръчки. Ще бъда достатъчна откровена с родителите – няма да успеем за 15 септември. Ремонтът ще е изключително тежък, след като има несъответствия в конструктивния проект и „намалена носеща способност за вертикални натоварения”, както е посочено в изготвената експертиза. Няма как да върнем децата в сградата с някакво частично напудряне и те отново да бъдат изложени на опасност. Моля родителите, които са абсолютно прави да имат изисквания към нас за по-добра материална база, да запазят спокойствие - децата няма да останат в „Горска приказка”, заяви общинската шефка. 

Лилия Христова не се ангажира със срокове кога ще приключи бъдещият ремонт на училище „Васил Левски”. Сградата има 10-годишна гаранция, а юристите на общината са предприели действия срещу фирмата изпълнител „Стоянстрой”.