/ Дарик Варна, архив
Обмисля се възможността върху паркинга да се оформи площад, на който да бъде издигнат монумент на Кирил и Методий или някой от техните ученици
На мястото на Дупката може да се изгради многоетажен паркинг до нивото на пешеходната зона, като пространството отгоре се превърне в градина, каквото беше преди години. Това мнение изрази в интервю за Дарик главният архитект на Варна Виктор Бузев.

Обмисля се възможността там да бъде издигнат монумент на Кирил и Методий или някой от техните ученици, тъй като мястото е подходящо за естествен завършек на манифестациите на 24 май.

„В момента всичко е много възторжено и бурно, но като се стигне до Севастопол изведнъж всичко се разпада”, отбеляза главният архитект на Варна. 

Според него трябва по-настойчиво да се подходи към процедура по отчуждаване, тъй като общественият интерес е голям. Могат да се направят оценки на имота, който е частна собственост, и да се тръгне на преговори за закупуване. Плащането  може да е разсрочено или чрез теглене на кредит.

Тъй като Общината няма достатъчно голям имот в центъра на града, много сериозно се проучва собствеността на други подходящите терени за многоетажни паркинги. Варианти са и държавни имоти в района на пристанището и територии край ЖП гарата. Според арх. Бузев трябва да се насърчи инвеститорският интерес в посока изграждане на многоетажни паркинги. 

Районът около Юнашкия салон ще стане зона за отдих. Според издаденото разрешение за строеж там ще бъде оформено площадно пространство с малка водна атракция върху терена, който е общински.

Районът около Юнашкия салон става зона за отдих

В цялата композиция обаче има и частен имот – сегашният паркинг на гърба на Юнашкия салон. За там има стартирала процедура за изработване на ПУП, но но засега не са ясни конкретните намерения.

Арх. Бузев: Време е Варна да има своята висока сграда, хотел "Черно море" стои самотно

Няма развитие по проекта за 16-етажна сграда до хотел „Одесос”, разкри главният архитект на Варна. Според  него различните видове обекти трябва да се категоризират по височина, чрез промени в нормативната уредба.
 
„Да не се окаже, че през комунизма са правени небостъргачи, пък ние сега не можем. Тогава са изградени хотел „Черно море”, Общината и 18-етажни блокове. В момента като стане въпрос за 15-етажна сграда и някакси изпадаме в паника”, коментира арх. Бузев. 

За миналата година главният архитект на Варна е издал 200 разрешения за строеж. Тенденцията за ръст от 10-15 на сто годишен ръст се запазва и пред 2018 г., като за първите два месеца са издадени 40 разрешения за строеж. 

За съжаление обаче повечето са за жилищни сгради и само 3 за сгради, които са свързани с някаква промишленост, които биха осигурили нови работни места.