/ varnalibrary.bg
Изграждането на новата библиотека във Варна може да започне наесен. Това е най-оптимистичният срок, обяви пред Дарик главният архитект на Варна Виктор Бузев.

В рамките на седмица трябва да приключи работата по екологичната оценка към инвестиционния проект. След това ще бъда издадено и разрешението за строеж, обясни арх. Бузев.

В края на миналата година Експертният съвет за устройство на територията към Община Варна прие техническия и работен проекта на новата библиотека, както и предложения Подробен устройствен план.

Търси се финансиране за новата библиотека, строителството започва през 2018 г. (СНИМКИ)

За финансиране няма да се разчита само на общински средства. Ще се направи всичко възможно финансиране да бъде осигурени и по линия на европейските програми през март и април.

Ще се търсят и нестандартни форми за набиране на средства. Един от вариантите е градска лотария, при която част от билетите с посочени номера ще печелят вписване върху сградата на имена на закупилите ги. Има и други варианти за подобни игри, има световен опит в тази посока, обясни главният архитект на Варна. според него първоначалната рамка от 20 милиона евро за реализация на проекта е съвсем реалистична. 

Новата библиотека ще намира между бул. Осми Приморски полк, ул. Братя Миладинови, ул. Проф. Марин Дринов и сградата на Община Варна
varnalibrary.bg

За да започне да функционира една такава сграда, срокът е 18 месеца, посочи арх. Бузев. Според него в рамките на 3 години спокойно обектът може да бъде изграден и внедрено хай-тек оборудването. 

varnalibrary.bg

Холандски проект бе класиран на първо място в конкурса на общината за нова сграда на регионалната библиотека „П. Славейков“. Международното жури, което оценяваше концепциите – общо 370 на бой, единодушно се спря на идеята на проектантите от архитектурно студио „Architects for Urbanity“ от Ротердам. 

Холандски проект спечели конкурса за нова сграда на библиотеката

С проекти в конкурса се включиха архитекти от цял свят. Свои разработки представиха проектанти от САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Испания, Франция, Русия, Беларус, Украйна, Полша, Литва, Дания, Финландия, Португалия, Австрия, Чехия, Румъния, Гърция, Македония, Турция, Кипър, Албания, Босна и Херцеговина, Канада, Китай, Япония, Тайланд, Филипини, Ливан, Сирия, Сингапур, Малайзия, Хонгконг, Тайван, Индия, Мексико, Аржентина, Бразилия, Венецуела, Колумбия , Виетнам, Казахстан, Индонезия, Иран, Катар, Судан, Египет,  Тунис и Уганда, показва справка в сайта на конкурса. Там са качени 163 от разработките на участници в конкурса.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК