Холандски проект спечели конкурса за нова сграда на библиотеката
Холандски проект спечели конкурса за нова сграда на библиотеката / снимка: Дарик Варна

Холандски проект е класиран на първо място в конкурса на общината за нова сграда на регионалната библиотека „П. Славейков“. Международното жури, което оценяваше концепциите – общо 370 на бой, единодушно се е спряло на идеята на проектантите от архитектурно студио „Architects for Urbanity“ от Ротердам. Проектът е предпочетен, тъй като обликът на сградата се вписва успешно в околното пространство, кореспондира си с общинския билдинг и се отличава с функционалност, обясни председателят на журито – главният архитект Виктор Бузев.

„Функционалното решение на проекта е като отворено пространство и част за разходки в парка. Идеята е, докато се разхожда, човек да мине и да си вземе книга. Сградата няма да доминира над околните жилищни блокове, висока е около 20 метра. На покрива са предвидени открити паркови зони с храстова растителност и цветя. Проектиран е и паркинг за 330 автомобила“, посочи Бузев.

На втора позиция е класиран проектът на български екип от архитекти със седалище в София. Представено е елегантно решение и вид на сграда с обществена функция. В нея няма хоризонтална плоча, а движението е с наклон и спираловидно. Предимство е по-малката площ на обекта, но вкопаването на подземни нива оскъпява проекта, коментира главният архитект.

Идейната разработка, класирана на трето място, е на китайски архитекти. Концепцията е за сграда с обществени функции и още една допълнителна в тила на основната за хранилище и служебни площи. Видът е уникален, а изпълнението е от дърво.

Премирани са и два проекта – от Австралия и от Гърция. Първият – за зелена сграда и устойчива архитектура, а вторият за сграда с незавършени пространства и отворена за архитектурни решения.

Основните критерии, от които се е водило журито, са функционалност, излъчване и облик на сградата – как  се вписва в околното пространство, както и доза уникалност.

Средства за новата сграда на библиотеката ще бъдат търсени по европейски механизми, както и с организиране на дарителски кампании. Ще се разчита и на помощта на големи варненски фирми.

„Аз лично ще дам дам пример с дарителска кампания по-нататък, която ще създам. Аз съм оптимист, че ще се намерят средства“, каза още арх. Бузев. Той изрази надежда, че при добра и координирана работа новата сграда на библиотеката може да бъде факт до 2020 година.

Конкурсът бе организиран от Община Варна и Камарата на архитектите в България и се реализира с подкрепата на WhAT Association. Целта е колекцията на библиотеката, разпръсната в шест сгради в града, да бъде събрана на едно място и едновременно с това да бъде създадено ново обществено пространство в центъра на морската столица.

Отреденият терен за новата библиотека е между бул. “Осми Приморски полк”, ул. “Братя Миладинови”, ул. “Проф. Марин Дринов” и сградата на Община Варна. Предвижда се надземното застрояване да бъде с максимална разгъната застроена площ от 18 500 квадратни метра, подземен обществен паркинг за 300-350 автомобила на 3 нива с площ 11 000 квадратни метра и капацитет за съхранение на 1 266 000 библиотечни документа (при 866 000 настоящ фонд). Общата инвестиция за осъществяване на сградата и околното пространство ще е 40 млн. лв.