Търси се финансиране за новата библиотека, строителството започва през 2018 г. (СНИМКИ)
Търси се финансиране за новата библиотека, строителството започва през 2018 г. (СНИМКИ) / Live.varna.bg

Първата копка на новата варненска библиотека може да бъде направена през 2018 г. В момента холандското архитектурно бюро, спечелило международния конкурс, работи върху проекта, който трябва да е готов до есента на следващата година. Очаква се той да струва около 30 млн. лв., като местната община усилено търси финансиране. Това заяви кметът на Варна Иван Портних, който добави, че не може да се разчита на средства от еврофондовете.

Търси се финансиране за новата библиотека строителството започва през 2018 г (СНИМКИ)
netinfo

„В момента уточняваме функционалните характеристики на сградата - съчетанието между книгохранилище заедно с културните и социалните й функции. Екипът на библиотеката активно участва в този процес и това съкращава сроковете за проектиране. Техническият проект, с който можем да стартираме тръжните процедури за избор на изпълнител, ще е готов в началото на есента следващата година. Абсолютно реално е строителството да започне през 2018 г. Работим активно за осигуряване на финансирането. Има индикации, че ще получим обществена подкрепа – както от варненци, така и от строителния бранш”, коментира Портних.

Търси се финансиране за новата библиотека строителството започва през 2018 г (СНИМКИ)
netinfo

Кметът присъства на откриването на изложба в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков”, която показва проектите, класирани на първите 11 места в конкурса.

Върху техническия проект на сградата работи голям екип, включващ 15 инженери, заяви холандският архитект Иргент Салианджи от спечелилото конкурса бюро „Architects for urbanity”.

Новата библиотека трябва да е на 4 етажа с РЗП 17 500 кв. м. и височина 20 м. Предвидени са 330 паркоместа, а покривът й ще с озеленяване.

Търси се финансиране за новата библиотека строителството започва през 2018 г (СНИМКИ)
netinfo
„Мечтата за нова сграда на библиотеката става все по-реална. Погледнахме скептично, когато кметът Иван Портних през 2014 г. ни заяви, че ще има международен конкурс за нова сграда. Но такъв конкурс беше проведен, в него се включиха 370 бюра от 6 континента и вече имаме сключен договор за проектиране, който е на стойност 600 000 лв.”, заяви директорът на „Пенчо Славейков” Емилия Милкова. Тя припомни, че последната обществена библиотека в България е строена през 80-те години на миналия век в Смолян.

Изложбата с отличените проекти ще гостува и в други градове, а ръководството на библиотеката планира да издаде и каталог с тях.