/ снимка: ВарнаЛит
Имената на петимата финалисти за Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“ вече са известни. 

39 романа се състезават за литературната награда „Димитър Димов“

За авторитетния приз през 2019 г. ще се състезават руснакът Дмитрий Глуховски с „Текст“ (изд. „Сиела“), българинът Добромир Байчев с „Глиненият цар“ (изд. Конкурс за непубликуван български роман „Развитие“), французинът Жером Ферари с „Проповед за падането на Рим“ (изд. „Факел Експрес“), литовецът Саулюс Шалтянис с романа „Дневникът на еврейската принцеса“ (изд. „Наука и изкуство“) и британката Тайе Селаси с романа „Отивам си е възвратен глагол“ (изд. „Жанет 45“).

Името на победителя в първото издание на престижната награда, учредена под патронажа на кмета на Община Варна, ще бъде оповестено на официална церемония, която ще се състои на 29 май (сряда) от 19:00 часа в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна. На събитието, което е част от официалната програма на фестивала ВарнаЛит, ще бъде представено и анонимното към момента жури на наградата.

Европейска литературна награда „Димитър Димов“ се връчва за първи път през 2019 г. по повод 110-тата годишнина от рождението на известния български писател, признат и превеждан на десетки езици, сред които испански, френски, китайски, японски, монголски и други.

Наградата има за цел да отличава романи с висока художествена стойност от български и чуждестранни автори от континента Европа, издадени на български език в рамките на съответната календарна година. Това е и първата награда, за която се състезават едновременно родни и чуждестранни автори, издадени на български. Конкурсът има само една категория – роман, и само една награда – първа, в размер на 10 000 лв. и специално изработена тематична статуетка.

В първото издание на Европейска литературна награда „Димитър Димов“ 21 родни издателства предложиха общо 39 романа, публикувани на български през 2018 г. Организаторите на наградата вече са в контакт с петимата финалисти и се очаква всеки от тях да присъства лично на церемонията на 29 май във Варна.