/ netinfo
Срокът за подаване на номинации за първото издание на Европейска литературна награда „Димитър Димов“ изтече. Номинации са изпратени от 21 издатели, а броят на съвременните романи от европейски и български писатели, които ще се състезават за престижния приз, е 39.

Имената на петимата финалисти ще бъдат обявени на 31 март, а един от тях ще бъде удостоен с първата Европейска литературна награда „Димитър Димов“ в края на май.

Учредиха във Варна Европейска литературна награда на името на Димитър Димов

През май, по повод 110 години от рождението на големия български писател и ерудит Димитър Димов, ще бъде връчена първата Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“.

Престижният приз, който има за цел да отличи съвременни романи с висока художествена стойност, писани на територията на европейския континент и издадени на български език, бе учреден през миналата година от известната писателка и дъщеря на Димитър Димов – Теодора Димова, и управителния съвет на фестивала ВарнаЛит, под патронажа на кмета на Община Варна.

Право да номинират имаха само издателите, които по регламент могат да предложат до два романа от европейски и до два романа от български писатели, издадени с логото им през календарната 2018 г. Крайният срок за подаване на заявки за номинации бе 15 януари.

Издателствата, кандидатствали със свои произведения за конкурса, са 21, а общият брой на номинираните романи, които ще се състезават в първото издание на наградата е 39, като 28 от тях са на български автори и 11 – на европейски.

Имената на петимата финалисти ще бъдат обявени публично на 31 март. Всеки от тях ще бъде поканен официално на церемонията по връчване на престижното отличие.

Европейска литературна награда „Димитър Димов“ е първата награда, за която се състезават едновременно родни и чуждестранни автори, издадени на български език. Наградният фонд е в размер на 10 000 лева и ще бъде връчен лично на автора на романа-победител в края на месец май тази година – по време на фестивала ВарнаЛит в Морската столица.

Екипът на Европейска литературна награда „Димитър Димов“ благодари на всички издателства, които се включиха в конкурса.

Повече за него можете да научите ТУК.