Захари Карабашлиев
Захари Карабашлиев / live.varna.bg

Европейска литературна награда на името на големия български писател Димитър Димов бе учредена във Варна в навечерието на 110-та годишнина от рождението му. Тя ще бъде под патронажа на кмета на Варна Иван Портних, а инициативата е дело на Сдружение Международен Литературен Фестивал „Варна Лит“. Новината бе съобщена по време на откриване на второто издание на международния фестивал с програма за деца и възрастни "Варна Лит".

Започва ВарнаЛит 2018 – четири литературни дни за деца и младежи

"Целта на Европейска награда "Димитър Димов" е да отличава романи с висока художествена стойност, които отразяват съвременната и историческата ни действителност чрез плътност и логика на характерите, психологическа убеденост на сюжета, композиция и хармоничност на цялостната художествена постройка", поясни Теодора Димова - дъщеря на писателя. Тя допълни, че "творчеството на Димитър Димов носи духа на големия европейски роман, затова и наградата е европейска, а тя се учредява във Варна, защото част от действието на "Тютюн" се развива във Варна в един преломен момент. В "Роман без име" действието също се развива във Варна - това е обяснение в любов към баща ми, към Варна и към морето", каза още Теодора Димова.

live.varna.bg

Конкурсът ще има само една категория – роман, а наградата ще бъде 10 000 лв. Тя ще бъде връчена на български или чуждестранен автор, издаден в периода 01.01.2018-31.12.2018 г., обяви Свилен Спасов, един от инициаторите за създаване на конкурса. 

„Нека си представим "Варна Лит" като тримачтов кораб. Едната мачта е посещението на автора в училищата. Втората мачта са срещите на автори с варненската общественост, където вече пораснали ученици, деца, ще имат възможност да се срещат с писатели, художници, артисти, режисьори и да поговорят за историите, които ги вълнуват. Третата мачта – най-важната, е да провокираме въображението и мечтите и смелостта на тези, при които влизаме в клас, на учениците. Искам да направим всички заедно така, че да са окрилени, да се научат да мечтаят. Затова сме предвидили работилници и всякакви други инициативи окуражаващи творчеството", заяви при откриването писателят Захари Карабашлиев.

live.varna.bg

"Благодаря на всички, които подкрепят каузата "Варна Лит" - на Захари Карабашлиев, който е двигател на фестивала, на Теодора Димова, на Искра, на Ник, на варненските автори, на всички, за които "Варна Лит" е споделено преживяване. Радвам се, че в навечерието на Деня на детето – 1-ви юни, фестивалът отново ще даде силна подкрепа на грамотността, на словото, на духовността, и вярвам, че ще се наложи като  традиция в културния календар на града ни", каза кметът Иван Портних. Сред гостите на събитието бяха председателят на Общински съвет Тодор Балабанов, писатели, художници, журналисти, музиканти.