/ live.varna.bg

Ексцентричният цигулар Ара Маликян ще закрие програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ на 2 ноември от 20 часа в Двореца на културата и спорта. Мегаконцертът е първи гастрол на Маликян във Варна и се осъществява по покана на Община Варна и AGBU /Общоарменския благотворителен съюз Парекордзаган/.

Музикантът е ливанец от арменски произход, с испански паспорт, любим е на различни поколения меломани по света. Неговата цигулка, създадена в Модена, и пропътувала пътя до Ливан, за да попадне в ръцете на малкия тогава Ара, вдъхновява 25-я му албум.

Филмова музика в поредния безплатен концерт за деца

„Невероятната история на една цигулка“ е емоционален и личен музикален разказ, вдъхновен от необятния свят на Паганини, който ще поведе публиката из музикалните епохи и жанрове от класиката до рок и поп музиката.

Гастролът на Маликян е финалът на поредица от разнопосочни и прояви от висока класа, които започнаха със спектакъла на Лиса Джерард и „Мистерията на българските гласове“, продължиха с концерти на оркестъра на Българското национално радио и East-West Chamber Orhcetra, камерен оркестър „Симфониета“, грандиозният Интеграл на сонати за цигулка и пиано от Бетовен, в който се включиха най-успешните български цигулари от няколко поколения, мюзикъли и опери под звездите на Летния театър, ювелирни камерни гастроли на млади български имена с пробив на световните сцени.

Над 23 000 зрители станаха съпричастни на 40 събития с класическа музика, барок, кросоувър проекти, мащабни прояви със симфонични оркестри, опера на открито в изминалите 132 дни.