/ Дарик Варна
Динозаври в размери, близки до реалните, могат да се видят от няколко дни в Морската градина. Изложбата “Живите динозаври” предлага неповторима среща с най-големите животни, обитавали някога планетата. Варна е първият български град, в който изложбата се показва.
 
Изложбата представя 24 вида движещи се динозаври и скелети на динозаври в реални размери, включително и най-популярният сред децата Т-Рекс. Всеки един от тях е пресъздаден с характерните за дадения вид цвят, текстура, движения и звук, разказа за Дарик Асен Борисов от организаторите на изложението.

Дарик Варна

Изложбата представя едни от най-популярните динозаври, сред които огромните и тревопасни Апатозавър, Брахиозавър и Трицератопс хоридус (познат като Страшното лице с три рога). Най-популярен обаче, тук и навсякъде другаде по света, е Тиранозавър рекс.  

Дарик Варна

Макетът на Т-Рекс е и най-големият – висок е 7 метра и тежи близо два тона. На живо изглежда огромен, но в действителност най-страховитият представител на динозаврите е бил в пъти по-голям. В умален мащаб са и някои други експонатите, но има и такива в реален размер.

Дарик Варна

Създателите на изложбата са от Аржентина, но собствениците са англичани.

Дарик Варна

Огромните движещи се фигури на динозаври са изградени с удивително внимание и към най-малкия научен детайл, което прави фигурите толкова реалистични. Отвътре макетите имат механизми и са като роботи. Отвън са покрити със специален дунапрен, върху който е поставена и „кожата” , разкри Борисов.

Дарик Варна

Освен интерактивните фигури, изложбата запознава и с любопитни факти за произхода и живота на праисторическите животни, техните навици, как са ловували и как са отглеждали малките си.

Дарик Варна

Информационните панели разказват какво представляват динозаврите, какъв цвят са били, каква е била кожата им и други въпроси, свързани с обитателите на планетата преди милиони години.

Дарик Варна

Това е първата по рода си изложба в световен мащаб. Дотук е посетена от над 10 милиона души на няколко континента. Гостуването й тук е част от програмата на „Варна – Европейска младежка столица 2017” и се реализира с подкрепата на Община Варна.

На някои от макетите посетителите могат да се качват
На някои от макетите посетителите могат да се качват Дарик Варна

Изложбата е достъпна за посетители всеки ден от 10,00 до 22,00 часа и е разположена непосредствено зад Пантеона в Морската градина. Ще остане във Варна до края на септември. След това ще отпътува към Румъния.