Закриха общинско предприятие, глътнало хиляди левове без да заработи
Закриха общинско предприятие, глътнало хиляди левове без да заработи / Sofia photo agency, архив

Дестки хиляди левове е дала Община Варна за неработещо предприятие. Това стана ясно на днешното заседание на местния парламент, на което беше прието закриването на общинското предприятие "Строителство и ремонт".

Заместник-кметът Пейчо Пейчев обяси, че предприятието е било създадено през септември 2012 г. и досега така и не е заработило. Във фирмата са били назначени петима служители и за заплати и други разходи са били похарчени около 60 000 лева.

"След много срещи, на които ръководството търсеше различни оправдания - липса на техника, помещения и др., предприятието не започна работа. За да не харчи повече средства, преценихме, че трябва да се закрие", каза Пейчо Пейчев.

Общинският съветник Янко Станев заяви, че създаването на общинските предприятия е било от част от визията на администрацията след изборите през 2011 г. "Тогава мислехме, че ще увеличим ефективността, но не направихме сериозен анализ и допуснахме грешка", призна Станев.

Колегата му Марио Шиваров от БАСТА отправи критики към администрацията, поставяйки въпроса защо за цяла година не е разбрала, "че нещо куца". "Ако беше частно предприятие, още на втория ден щеше да затвори врати", каза Шиваров.

Съветникът пот ГЕРБ Тодор Балабанов защити заместник-кмета Пейчев като обясни, че той е на поста си от 2 месеца.