затвор
затвор / iStock/Getty Images

Състав на Варненския окръжен съд е уважил искането на Окръжната прокуратура във Варна и днес със свое определение е взел мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на 47-годишния Христо И.

Мъжът е привлечен към наказателна отговорност от Окръжната прокуратура във Варна за три престъпления. Първите две се наказват с лишаване от свобода от 2 до 8 години, а третото – до 6 години.

Установяването на Христо И. като извършител на престъпленията против паричната и кредитната система е станало с активните действия на ОД на МВР под ръководството на Окръжната прокуратура във Варна.

Задържаха 47-годишен варненец, пробутвал фалшиви банкноти

На 6 февруари 2020 г. в района на варненската автогара обвиняемият прокарал в обращение 52 банкноти с номинал 20 евро на обща стойност 1040 евро, като знаел, че те са подправени. На същата дата в дома му при претърсване и изземване е установено, че държи подправени парични знаци в големи размери – две банкноти по 500 евро, 33 – по 50 евро, и седем с номинал 20 евро.

При процесуално-следствените действия са намерени укрити пет листчета  фолио с холограмно изображение за банкноти с номинал 100 евро, като Христо знаел, че служат за изготвяне на неистински парични знаци.

47-годишният обвиняем е осъждан за опит да пренесе през границата на страната на ГКПП – Калотина подправени кредитни и разплащателни карти на 1 година и 6 месеца с тригодишен изпитателен срок през 2010 г.  

Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд.