Забраната за носене на прикриващи лицето дрехи влиза за гласуване в Общинския съвет
Забраната за носене на прикриващи лицето дрехи влиза за гласуване в Общинския съвет / ThinkStock/Getty Images

Забрана за носене на прикриващи лицето дрехи и аксесоари, както и за религиозна агитация на открито и по домовете на варненци. Това искат да залегне в Наредбата за обществен ред общинските съветници от Националния фронт за спасение на България. Предложения за промени вече са внесени в деловодството на местния парламент и предстои да бъдат разгледани.

Текстовете са напълно коректни и по никакъв начин няма дискриминация по религиозен признак, увери вносителят Димитър Карбов от НФСБ.

„Идеята е да спрем модерната тенденция от страна на циганското население, което срещу пари носи точно тези нетрадиционни за географските ширини, в които живеем, дрехи и аксесоари“, обясни пред Дарик общинският съветник. Той призна, че до момента няма сигнали за хора с облекло, закриващо лицето. Промените в наредбата имат превантивен характер.

„Решихме, че във Варна по никакъв начин не сме защитени, тъй като има достатъчно такова население, което срещу финансова провокация, би демонстрирало този модерен стил на обличане и ще разгневи доста от нашите съграждани, които не са съгласни да съжителстват с хора, изглеждащи по този начин“, добави Карбов.

Макар че вече има законодателни промени в тази посока на национално ниво, е редно такива да залегнат и в общинска наредба, тъй като не е ясно дали парламентът ще ги приеме, обясни той.

Общинският съветник очаква предложените промени да бъдат гласувани на следваща сесия на местния парламент. Той се надява на пълна подкрепа от своите колеги.