За втори път удължиха срока на проекта за интегриран транспорт на Варна
За втори път удължиха срока на проекта за интегриран транспорт на Варна / Дарик Варна

Срокът на проекта за интегриран градски транспорт на Варна е удължен за втори път и ще изтече на 9 юли 2016 г. Първоначално проектът трябваше да приключи година по-рано, но завършването му беше отложено до 31 декември с анекс на управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие”. Изтъкнатата тогава причина беше невъзможността да се изпълни последният компонент, включващ ремонт на производствено-техническата база на „Градски транспорт“ ЕАД. Строителните дейности обаче още не са приключили и затова с издаден през ноември нов анекс крайният срок е променен повторно, стана ясно на заседание на комисията „Европейски въпроси и международно сътрудничество” към местния парламент.

Биляна Якова, ръководител на транспортния мега проект: Няма никаква опасност проектът да не се случи

„Причината за удължаването е обществената поръчка за депото – договорът беше сключен късно и всички дейности нямаше как да приключат на този етап. Реално те ще завършат много преди месец юли, но има и окончателно отчитане на проекта”, обясни Бистра Димова от общинската дирекция „Европейски и национални оперативни програми”.

Удължиха срока на проекта за интегриран транспорт на Варна

Малко над 29 млн. лв. очаква Община Варна през настоящата година по европейски проекти. Близо 20,5 млн. лв. от тази сума е по проекта за интегрирания градски транспорт и за изграждането на охранителни канали в квартал „Аспарухово”.

Местната власт ще кандидатства за европейско финансиране в размер на 29 млн. лв. за изграждане на пречиствателна станция в курорта „Златни пясъци”. Общата стойност на този проект възлиза на 37 млн. лв.