Във Варна: 430 ученици почват работа след 1 юли
Във Варна: 430 ученици почват работа след 1 юли / netinfo
До момента дирекция Инспекция по труда-Варна е издала над 430 разрешителни за работа на лица, ненавършили 18 години. Това съобщи шефът на трудовата инспекция Иван Иванов.

Общо постъпилите молби за издаване на разрешителни са над 450, като за 20 от тях инспекцията предстои да се произнесе. Повечето разрешителни са за работа след 1 юли, посочи Иванов.

От май до началото на септември трудовите инспектори ще проверяват за спазване на трудовото законодателство при наемането на непълнолетни, предимно в сферата на турима, търговията и услугите. До момента са проверени 16 места, на които работят непълнолетни. Установен е само един случай, в който ученици са работили без необходимите разрешителни. Става въпрос за две момичета, които работят като сервитьорки в ресторант извън Варна, разкри Иванов.

Варненският шеф на инспекцията по труда припомни, че за издаване на разрешителни за работа на деца на 14 и 15 години вече се изисква писмено съгласие от родител или попечител, а за деца до 18 години – писмена декларация от родител или попечител, че е уведомен за възможните рискове в работата.