Все повече варненци подават данъчни декларации онлайн
Все повече варненци подават данъчни декларации онлайн / Dariknews.bg
Увеличава се броят на варненците, които подават данъчни декларации онлайн
77590
Увеличава се броят на варненците, които подават данъчни декларации онлайн
  • Увеличава се броят на варненците, които подават данъчни декларации онлайн

От началото на годината 173 варненци са подали по електронен път своите годишни данъчни декларации, съобщи за Дарик говорителят на НАП Варна Виолета Маринова. От тях 120 са подадени чрез електронен подпис, а 53 са с персонален код. Близо 22 000 пък са издадените персонални кодове в Териториалната дирекция на НАП във Варна.

От началото на годината всички, които подават данъчна декларация, могат да го направят онлайн и без да притежават електронен подпис. За целта трябва да получат персонален идентификационен код (ПИК), който може да вземат след като подадат заявление в териториалната дирекция на НАП по местоживеене. Персоналният код се издава безплатно и е безсрочен.

Годишните данъчни декларации се подават до 30 април включително, като всички, които подадат декларация онлайн до 31 март и нямат други непогасени задължения, ще ползват 5% от данъка за довнасяне.

Увеличава се броят на издадените персонални кодове от териториалната дирекция на НАП във Варна, като от началото на годината има нови 1231 ПИК-а. Чрез получаването на подобен код всеки може да провери и здравния си статут, задължения към приходната агенция или извършени плащания от предходни години.

Освен за граждани, електронните услуги са достъпни и за бизнеса. Юридическите лица също могат да ползват отстъпка при подаване на годишната декларация до 31 март. Отстъпката е в размер на 1%, но не повече от 1000 лв. Виолета Маринова коментира, че до момента от фирми по електронен път са подадени 1188 декларации.

Тазгодишната декларация за облагане на доходите на физическите лица е нова. Основните разлики с предишната са, че за доходи от трудов договор вече не се посочват данни за работодателя, защото тази информация е вече налична в НАП. Получателите на хонорари и други възнаграждения, различни от трудови обаче посочват информативно платеца на дохода в съответното приложение.