Връщането на заплатите на съветниците за преразглеждане било евтин пиар, смята Джиков
Връщането на заплатите на съветниците за преразглеждане било евтин пиар, смята Джиков / netinfo

Желанието на кмета да обжалва увеличаването на заплатите на общинските съветници беше евтин пиар. Това заяви Добромир Джиков в предаването „Зала Пленарна" на Дарик. Общинският съветник от групата „Граждански експертен център" (ГЕЦ) определи като евтин пиар и информацията, че кметът е имал среща с Председателския съвет на местния парламент, на която му е било обещано, че заплатите ще се прегласуват срещу отказ на кмета да обжалва.

Съветниците от ГЕЦ ще гласуват „въздържал се" при гласуването на новите промени в заплатите на съветниците. Попитан как от ГЕЦ са гласували на февруарската сесия, когато съветниците си гласуваха заплати от над 1000 лева, Джиков отговори, че са подкрепили най-високия таван на възнагражденията. Той изрази мнение, че на местните парламентаристи трябва да се плаща за участието в комисиите, а не да се санкционират при отсъствие.

„Трябва да имаш възможност да си наемеш консултант за неща, които не разбираш. За да можеш да излезеш от работа, защото има много хора, които работят, и при заседание на комисии губят по 2-3 часа от работното си време", изтъкна Джиков. Според него, за да изпълнява задълженията си, общинският съветник би следвало да има право на разходи, но да не взема твърда заплата, както и да не взема решения под заплахата от санкции.

С въвеждането на санкции съществува риск съветници да се откажат от участие в някои от комисиите и да останат членове само на една, какъвто е минимумът по закон, смята местният избраник. По думите му примери са случаите с негови колеги, напуснали временни комисии.

Добромир Джиков разкри, че отново ще бъде предложен за зам.-председател на ОбС. Кандидатурата му ще бъде гласувана на следващата общинска сесия, вероятно в края на април. За първи път Джиков бе предложен за заместник на Иван Луков на сесията през декември. Заради липса на кворум в зала „Пленарна" обаче изборът бе провален.
На заседанията на Председателския съвет не се кани лидера на ГЕЦ, оплака се Джиков. Въпреки че групата няма заместник-председател, е редно да присъства наш представител, посочи той и заяви, че ще направи всичко възможно да разбере от общинския председател какви са причините.

ГЕЦ има желание да помогне на кмета. „Трябва да го подкрепим в неговия стремеж да покаже изпълнение на неговите ангажименти, които е поел по време на предизборната кампания. В този смисъл единственото, с което желаем да му помогнем, е да има контрол и прозрачност при вземане на решенията, като влязат в сила нашите предложения", изтъкна бившият районен кмет на „Владиславово".

ГЕЦ има четири предложения, които все още не са видели бял свят, като дори не са разглеждани от комисиите към местния парламент. Джиков и колегите му предлагат създаване на Наредба за прозрачност на общинските разходи, промени в правилниците на общинските предприятия за 3-месечни отчети, създаване на постоянна комисия за превантивен контрол на обществените поръчки.

„Разходването на публичния ресурс е много уязвима тема, особено във Варна и особено когато се отнася до инфраструктурните проекти, също храненето на децата, тегленето на заеми и реализацията на европроектите", посочи общинският съветник.

На предстоящите евроизбори ГЕЦ ще подкрепи листата на АБВ. Групата в местния парламент и националното движение имат принципни съгласия по основни тези. След консултации четиримата от ГЕЦ са решили да подкрепят формацията на Георги Първанов, а не платформата на НДСВ „Национално единство за обществена справедливост", за която неотдавна заявиха подкрепа. Причината е начинът, по който се сформира националната коалиция - малко се измести центърът на тази национална платформа, обясни Джиков.

„Нашата подкрепа е ясно обяснена в едно - разбра се, доказа се и на миналите парламентарни избори, че гражданите не могат, самоорганизирайки се, да постигнат целите, колкото и те да са добри. Трябва им голяма структура, която да бъде с политически носител, за да се осъществят техните идеи и да се изпълнят ангажиментите към гласувалите им доверие избиратели".

АБВ ще има евродепутат, убеден е Добромир Джиков. Колкото и ниска да е избирателната активност, хората ще разберат, че трябва да се гласува за личности. А специално във Варна мажоритарният елемент ще има съществен принос при формиране на резултатите, каза още Джиков.