Водач на микробус с условна присъда за смърт по непредпазливост
Водач на микробус с условна присъда за смърт по непредпазливост / Sofia Photo Agency, архив

Варненският окръжен съд призна 52-годишния Мустафа Ахмед от разградското село Прелез за виновен, затова че на 8 април миналата година, при управление на микробус, превозващ пътници от Варна до Шумен, нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на 19-годишно момиче. Присъдата е „лишаване от свобода“ за срок от 2 години и 8 месеца, отложена с 5-годишен изпитателен срок и лишаване от право да управлява автомобил за срок от 3 години.

Микробусът, управляван от Мустафа Ахмед, извършвал превоз по линията с. Севар, община Кубрат – гр. Завет - гр. Исперих - Разград - Шумен - Варна и обратно. Превозното средство потеглило в следобедните часове от Варна с 10 пътници. М.А. пътувала на предпоследния ред откъм прозореца, а до нея седял приятелят й. Микробусът се движил по автомагистрала „Хемус“ със скорост от 80 км/ч, в дясна пътна лента, когато водачът забелязал, че е паднало огледалото му за обратно виждане. Ахмед пуснал волана, протегнал се да го вземе от земята и така загубил контрола върху управлението на микробуса. Последвал удар в мантинелата и обръщане на превозното средство. Всички пътници без младото момиче, което останало с притисната от мантинелата ръка, успели да излязат през прозореца. Въпреки предприетите спешни животоспасяващи манипулации, М.А. починала по пътя за болницата. Сред пътниците имало още двама пострадали, които получили спешна медицинска помощ.

В кръвта на водача не са открити алкохол или упойващи вещества. Мустафа Ахмед е професионален шофьор от 35 години и до момента е имал само едно наказание за нарушение на Закона за движение по пътищата и една глоба, стана известно в съдебната зала.

Делото се разгледа при условията на съкратено съдебно следствие. Присъдата може да се обжалва или протестира през въззивна инстанция в 15-дневен срок от днес.