Веселин Данов на разходка в центъра, бил в затворнически отпуск
Веселин Данов на разходка в центъра, бил в затворнически отпуск / БГНЕС-архив

Осъденият по мегадознанието бивш общинар Веселин Данов беше забелязан от репортер на Дарик да се разхожда в центъра на Варна на ул. "Шкорпил" около 14:00 часа. В следобедната си обиколка затворникът е бил придружен от мъж с видимо висок социален статус. Данов е демонстрирал добро настроение и физическа форма.

Директорът на Варненския затвор Росен Желязков коментира за Дарик, че осъденият е в полагаем отпуск, но продължава да излежава присъдата си.

Веселин Данов и синът му Христо влязоха в затвора в средата на юни 2009-та съответно за 3 и 1 години. Двамата обвиняеми по мегадознанието, разследващо дейността на въоръжена престъпна група, ръководена от варненските общински съветници Иван Славков и Веселин Данов, се споразумяха с прокуратурата за присъдите си, които бяха одобрени от Окръжния съд в морската столица. Данов-старши призна вината си за четири обвинения и ще изтърпи наказание по най-тежкото от тях. Периодът, в който баща и син са били в ареста, ще бъде приспадат от присъдите им.

Данови бяха арестувани на 12 септември 2008-ма година след полицейска акция в офиса на заложната им къща ВИП на бул. „Княз Борис I". Първоначално срещу тях бяха повдигнати обвинения, сред които - за участие в престъпна група, ръководена от Данов-старши през 2008 година, създадена за изпиране на пари, придобити от проституция, за изнудване на Николай Тодоров с 2000 евро, както и за получаване на две вноски по 1000 лв., за които Веселин Данов е знаел, че са придобити от проституция. По-късно прокуратурата повдигна срещу него ново обвинение за организиране на престъпна група, която е действала в периода от 2004 и 2006 г. и се е занимавала с наркотици и пране на пари.