Вече запорират и заплати
Вече запорират и заплати / proekt-varna.hit.bg

Запориране на трудово възнаграждение или друг доход грози хората, неиздължили се на бюджета. Това става ясно от съобщение на НАП Варна, чиито публични изпълнители са предприели действия по налагане на обезпечителна мярка – запор.

Кампанията е с цел собствениците на фирми с голям брой персонал да бъдат уведомени, че между техните служители и работници има и такива с неизплатени задължения към бюджета. Към момента са уведомени управителите на 5 фирми за наличието на над 60 работници с просрочени публични задължения. В 7  дневен срок от получаване на уведомителното писмо задължените лица могат доброволно да погасят задълженията си.

След изтичане на този срок при липса на погасяване и с цел събиране на публичните задължения ще бъдат предприети действия по налагане на обезпечителна мярка – запор върху вземане, представляващо трудово възнаграждение или друг доход.
До месец септември от погасени публични задължения към институции като  МВР, съдилища, РИОКОЗ, общини и други в ТД на НАП Варна са събрани над 1 500 000.лв.
За същия период за  невнесени задължения към бюджета са издадени над 10 500 съобщения за запор на банкови сметки на длъжници.

„За нас е важно да изпълним задълженията си и да осигурим повече приходи в бюджета. Доброволното погасяване на задълженията е приоритетно, но ако резултатът е незадоволителен, ще търсим нови начини за събиране на просрочените задължения, за да може чрез тях да осигурим допълнителни постъпления в хазната”, – каза териториалният директор на НАП Варна Светлан Петков.