Варненските общини с нови табели на латиница, ако кметовете поискат
Варненските общини с нови табели на латиница, ако кметовете поискат / netinfo
Дванайсет варненски общини са получили писмено предложение от МДААР за смяна на грешно изписаните на латиница указателни табели, съобщи във Варна министър Николай Василев. От министерството предлагат на кметовете безвъзмездна помощ за транслитерация на всички табели, ако от общините пожелаят това.

Още следващия месец ще бъдат поставени нови 4 табели на входа и изхода на село Ягнило, община Ветрино. Надписът на тях ще бъде YAGNILO. В момента името на селото се изписва грешно, твърди Николай Василев. Табелите ще бъдат изработени безплатно от министерство на администрацията като целта е да послужат за пример на останалите местни управници. Николай Василев припомни, че има работещ меморандум със Столична община, по който много табели с грешно изписани имена вече са сменени.

Министерството на администрацията и административната реформа е ангажирано от 2006 година с проекта “Разбираема България – транслитерация на българските собствени имена на латиница”. През същата година Министерството на регионалното развитие и благоустройството прие Наредба за транслитерация на българските географски имена на латиница. С тази наредба одобрените по проект „Разбираема България" правила за транслитерация стават задължителни за всички физически и юридически лица при изписването на българските географски имена.

Николай Василев обаче се оплака от недостатъчно съдействие от страна на медиите за разрешаване на проблема за единното изписване на собствените български имена. Министерството ще отпечата за 24 май 500 000 карти с таблицата за транслитерация, каза за Дарик министър Василев.