Варненският губернатор: Прокурорите не живеят в Нова Зеландия, да се произнесат за колите в Салтанат
Варненският губернатор: Прокурорите не живеят в Нова Зеландия, да се произнесат за колите в Салтанат / DarikNews.bg, архив

Областният управител на Варна Иван Великов обвини местната община, че „превратно тълкува и прилага закона”, и призова прокуратурата да се произнесе по казуса за достъп на автомобили в Морската градина. След определението на Върховния административен съд от тази седмица, че трябва да бъдат премахнати забранителните знаци по пътя към комплекс „Хоризонт" и преди КПП „Делфинариум", движението на автомобили в местността Салтанат е свободно, смята губернаторът. Според него общината има право да санкционира само водачите, които паркират върху зелените площи.

„Движението по пътищата в Салтанат, които общината определя като алеи, е разрешено и шофьорите не могат да бъдат спирани или глобявани. Тази местност все още не е парк и там могат да се движат автомобили. Нямам нищо против да стане парк, но има ред, който следва да се извърви. Общината превратно тълкува и прилага закона. Призовавам Окръжна прокуратура да си свърши работата, защото съдебните решения трябва да се изпълняват. Има едни текстове в Наказателния кодекс за превишаване на права. Има достатъчно жалби в прокуратурата, прокурорите не живеят в Нова Зеландия и имат достатъчно поводи. Достатъчно сериозен е този въпрос, за да останат встрани от него”, коментира Великов.

Областният управител заяви, че се информира от медиите за решението на правителството относно строителството на хотели в местността Карадере. „Не смятам, че въпросът е решен окончателно. Правителството и премиерът са дали достатъчно доказателства, че изслушват всяка една група граждани”, добави още областният управител. Той свиква на 24 март първите консултации за състава на Районната избирателна комисия за изборите за европейски парламент. Срещите ще са открити и на тях могат да присъстват всички граждани.