Варненец с фурор на Световното първенство по барманство
Варненец с фурор на Световното първенство по барманство / netinfo
Варненецът Драгомир Дичев е сред 7-те финалисти за титлата във флеъра на Световното първенство по барманство. Драгомир Дичев е първият барман в историята на Българската асоциация на барманите, постигал такъв успех за страната ни в този стил, съобщиха от Българска асоциация на барманите.

Младият барман успя да стигне до престижното класиране, оставяйки след себе представителите на сочените за фаворити Англия и Бразилия, както и още 25 състезатели. Домакин на 57-ото Световно първенство по барманство е Сан Хуан, Пуерто Рико.

Съгласно правилата всеки участник трябва да приготви по три дози от своя коктейл в рамките на 5 минути, изпълнявайки сложни акробатични номера. Работата с бутилките, атрактивност на изпълнението, чистотата, разливането, изтърването и пресрочването на времето са показателите, които съставят 80 % от оценката на състезателя. Останалите 20 % са оценка за вкусовите качества на приготвената напитка. Жури от 9 доказани професионалисти оценява състезателите за техническото им изпъление. Сред тях е и трикратният световен шампион Данило Урибе от Уругвай.

Драго изпълнил своя „пиратски” номер с коктейла си Puerto Special. За кратко време успял да завладее публиката в залата и въпреки че направил няколко изспускания изпълнил точно всички елементи от своята програма, показвайки свой авторски стил. Това бил и ключовия елемент за успеха му предната вечер. Останалите финалисти са Русия, Швеция, Полша, Аржентина, Уругвай и Пуерто Рико.

Драго Дичев ще излезе трети във финалите утре вечер. Засега фаворитите са представителите на Русия и Уругвай. Крайното класирането ще бъде извършено само на база на оценките за изпълнението на участниците утре вечер без да се добавя оценката от днешните квалификации, която дава добър шанс нашия състезател.

България е представена от двамата си шампиони, излъчени тази година през април на националното първенство във Варна - Драгомир Дичев на флеър и Васил Колев в класически стил. За турнира Васил остана без предварително подготвената украса за коктейла си, след като граничните властти на САЩ я конфискуваха на летището във Вашингтон и на варненеца му се наложи да търси бамбук из Сан Хуан.

35-годишният Васил е от старата школа и е възпитаник на Пенчо Пенчев. В професионалната си биография е записал 50 участия в бармански конкурси и 25 титли. По професия е народен музикант и е завършил Средното музикално училище „Филип Кутев” в град Котел със специалност гайда.

21-годишният любимец на публиката Драго Дичев е шампион на България по флеър. Познанството му с шампиона в класиката Васил Колев е от 3-4 години, като за пръв път се срещат в Техникума по туризъм, където Васко води обучение в стил Класика за младежите, които участват в междуучилищните турнири, а след това за малко са колеги в един от варненските клубове, популярен с разнообразието от коктейли. Сега Драго работи към бармански уебсайт. Смята да продължи обучението си в Икономически университет – Варна и има пълните шансове за това, тъй като резултатът му от предварителните изпити е пълен отличен.

Тренировките са неизменна част от ежедневието на Драго, като за тренировъчна зала ползва поляната до блока, в който живее в кв. Победа във Варна. Младият барман вече има предложение да замине и да работи в престижен бар в Монако, но неговата мечта е Меката на хазарта – Лас Вегас.