Варненци заплашват да деактивират светофарните звукови сигнализации за слепите
Варненци заплашват да деактивират светофарните звукови сигнализации за слепите / Дарик Варна, архив

Варненци заплашват да деактивират звуковата сигнализация за слепи, която е монтирана на светофари по проекта за интегриран градски транспорт. Конкретното оплакване е от домакинства в карето между Стоматологията и Археологическия музей. Шумът от звуковото устройство е силен и хората буквално не могат да спят, заяви общинският съветник и председател на движение „Възраждане“ Костадин Костадинов. Недоволните варненци са направили подписка, която е подкрепена от около 60 души. Те са разговаряли със зам.-кмета Тодор Иванов, който ги уверил, че ще се вземат мерки. До момента обаче проблемът останал нерешен.

„Такова устройство беше монтирано експериментално на кръстовището на булевардите „Съборни“ и „Владислав Варненчик“. След няколко седмици започват да валят жалби от хората в съседство, след което те прерязват инсталацията. Въпреки този опит, общината планира да сложи такива устройства на 50 светофарни уредби. Ако не се вземат мерки, същото ще стане и сега“, коментира Костадинов.

Става така, че частично се решава един проблем, но се създава нов, посочи Славчо Аврамов – член на Управителния съвет на организацията на слепите във Варна. Според незрящите много по-ефективно би било да се ползва опита на София, където по кръстовищата са монтирани бутони за двете посоки на движение.

„Когато слепият иска да пресече в желаната посока, той натиска определения бутон. Така дава заявка и се активира звуковото устройство, а той се ориентира“, обясни Аврамов.

Колонката, върху която се монтират бутоните, струва около 560 евро. По проект във Варна със звукови устройства трябва да се сдобият 50 кръстовища. Общината е избрала по-евтиния вариант да се монтира сигнализация, която работи постоянно при зелен сигнал, каза още той. По думите на Аврамов незрящите хора, които са около 600 във Варна, се ориентират трудно.

„Ако до една седмица общината не се задейства и този звук не бъде изключен, аз лично ще посъветвам хората да вземат нещата в свои ръце и да прережат кабела на устройството“, категоричен е Костадинов.