/ live.varna.bg
Времетраенето на билета отново е 1 час
Община Варна пуска от 5 юли - понеделник, ново приложение за закупуване на билети за пътуване с градския транспорт - varna.mpass.bg.

Продуктът е предложен от фирма „Тикси“ и е безплатен за Общината. Той бе представен пред журналисти от директора на общинското предприятие ТАСРУД Младен Иванов. Това ще е още един метод за заплащане на пътуването в градския транспорт във Варна, заедно с досегашните - купуване на електронен билет или карта.

Първоначално във varna.mpass.bg  ще трябва да се прави регистрация в интернет, а до 2 седмици ще може да се изтегли и като мобилно приложение. То ще позволява закупуване на билет с кредитна или дебитна карта, а проверката ще се извършва чрез динамичен QR код от устройството на контрольора. Времетраенето на билета отново е 1 час.

Община Варна

Предимствата са много - може да се закупи превозен документ по всяко време без каса  и пари в брой, дава възможност за удобно плащане с банкова карта. Въведени са мерки и срещу злоупотреби.

Готови са предварителните проучвания за изграждане на градска железница във Варна

Младен Иванов припомни, че вече са в продажба новите електронни карти за градския транспорт на пункта на ул. „Русе“ до обръщача до училище “Димчо Дебелянов“, като за целта работят две гишета - с работно време от 09:00 до 18:00 часа, от понеделник до петък включително.

Предлагат се три продукта - електронна абонаментна карта за една линия, с цена 35,00 лв., за период от 30 дни; електронна абонаментна карта за всички линии, с цена 50,00 лв. за период от 30 дни и предплатена електронна карта за 11 часа времепътуване, с цена 10,00 лв.

"Целта е в бъдеще всички хартиени карти да стана електронни, като ще важат от датата на закупуване за определения срок от един, три месеца или целогодишни. По този начин ще се избегнат и ежемесечните опашки пред гишетата", обясни още Иванов.