/ Община Варна
"Варна сме всички ние, които я носим в сърцата си", заяви кметът Иван Портних
Новият почетен гражданин на Варна и носителите на златни почетни знаци на Общината получиха званията си на тържествена церемония на Празника на града - Успение Богородично, провела се в Летния театър. 

"Варна сме всички ние, които я носим в сърцата си", заяви кметът Иван Портних и пожела в повече тишина и смирение всеки да работи за надграждане на постигнатото за развитието на морската столица на България.

Плажен тенис турнир ще се проведе за Деня на Варна

Тазгодишният носител на званието Почетен гражданин - актьорът Михаил Мутафов, призна, че не е родом от Варна, но от 47 години е неин жител. „Дължа всичко, което съм като човек, на този уникален град и на моите съграждани“, сподели той и благодари на публиката - най-важния партньор на артиста на сцената. 

Златни почетни знаци „За заслуги към Варна” бяха връчени на трупите на Операта и Кукления театър. Директорите на двете културни институции също отправиха топли думи към варненци.

Даниела Димова отбеляза, че и на празника артистите от Операта са духом със съгражданите си, свирейки на площада. През 2022-а културната институция отбелязва 75-годишен юбилей. 

Артисти от трупата на Кукления театър излязоха на сцената, за да благодарят за златното отличие, увенчало 70 години съществуване. Директорката Вера Стойкова отбеляза, че най-божественото чувство е да бъдеш полезен на своя град, а Варна ще бъде честита, защото всички се грижат за бъдещето ѝ -  нейните деца, които дори в трудните времена напоследък не са спрели да ходят на театър. 

Почетни знаци за тази година получиха още Регионалният телевизионен център във Варна; музикантът Марко Добрев – за заслугите му в обучението в НУИ ‚Добри Христов“, и Иван Иванов за приноса му към развитието на местния и националния спорт.



Варна отбеляза своя празник с богата програма и концерт, в който участваха група Скандау, а вечерта завърши със зрелищна заря.



БТА