/ Пресслужба на Община Девня
Паметен кът с бюстове на национални герои и скулптури на личности с голям принос за възхода на Девня ще бъде изграден в града, където няма нито един паметник на възрожденец. Сега единствената статуя, която се извисява на бул. „Съединение“, е на митологичен персонаж от античното минало. Това е сестрата на римския император Марк Улпий Траян – Марциана, заради която според легендата владетелят основал най-големия град на територията на днешна България – Марцианопол, руините на който лежат под квартал „Река Девня“. 
 

Марциана Девня
Пресслужба на Община Девня

Кметът на Девня Свилен Шитов е твърдо решен да запълни фрапиращата културно-историческа липса в градския екстериор и поетапно да започне да издига паметници на бележите личности. Те няма да са нито от бронз, нито от друг метал, за да се пресече превантивно опасността от кражби и предаването им в пунктовете за скрап.  
 

парк Разсадника Девня
Пресслужба на Община Девня

Част от гипсовите монументи ще бъдат разположени в парка в местността Разсадника, където в момента се изгражда открита сцена за културно-масови мероприятия. Предвижда се през октомври там да бъдат монтирани бюст паметниците на български революционери като Васил Левски,  капитан Петко Войвода, Христо Ботев, Георги Бенковски, Георги Раковски, Панайот Волов и др. 
 

сцена Разсадника Девня
Пресслужба на Община Девня

Скулптура на основателя на първото килийно училище в Девня – чорбаджията Дука Вълюв, чиято фигура ще бъде седнала на пейка, ще бъде разположена пред читалище „Просвета 1900“ в квартал „Девня-1“, а пред близкия Дневен център ще се издигне паметник на девненеца доц. д-р Дичко Коларов – зъболекар и бележит учен с богата академична кариера. Неговият монумент ще бъде открит на 23 септември, а на 7 септември в парка пред Музея на мозайките ще бъде издигнат бюст паметник на видния строител на съвременна България и на Девня Иван Рачев.  

Иван Рачев
Пресслужба на Община Девня