/ Дарик Варна, архив
Регистрираните безработни във Варна през изминалия септември са 4238, или 2,44% от работоспособното население. Спрямо септември миналата година нивото на безработица намалява с 0,23%, а регистрираните безработни лица са с 413 по-малко, отчитат от Дирекция „Регионална служба по заетостта” във Варна.

Безработицата във Варненска област през този септември е 3.8% на сто и нараства незначително спрямо предходния месец. Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда от областта е 8526 или със 100 души повече от август.

В сравнение със септември миналата година равнището на безработица се свива с близо процент, отчитат варненската структура на Агенцията по заетостта.
 
През септември в бюрата по труда от областта са заявени 958 работни места. На първичния пазар са обявени 737 работни места. Типично за този период, преди началото на новата учебна година, най-много свободни позиции са обявени в сферата на образованието.

Учителите са най-търсените кадри на първичния трудов пазар, според заявените работни места в бюрата по труда от областта – общо 139 работни позиции за учители са обявени през септември.

Търсят се също заварчици, телефонисти, хигиенисти, продавач-консултанти, касиери, организатори работа с клиенти, корпусници корабостроене и кораборемонт, зидаромазачи, общи работници. По насърчителни мерки са заявени 16 работни места.

По програми за заетост са обявени 56 работни места, а по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” - 149 работни места.