Уникалната Пиета на Явор Пенев грабна златото на Булгарика
Уникалната Пиета на Явор Пенев грабна златото на Булгарика / Дарик Варна, архив

Скулптурата "Пиета" на младия варненски творец Явор Пенев спечели първо място на конкурса за уникати на 17-тия Международен панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика". На втора позиция международното жури постави керамиката "Полет" на Венцислав Марков, а бронзът взе Иван Костов за библия с миниатюрна резба.

В надпреварата са участвали 18 автори с 24 творби, сред които дървопластика, художестевно обработена кожа и стъкло, текстил и керамика, рисувана коприна.

За своето първо място Явор Пенев ще получи диплома, плакет и парична награда от 400 лв. Отличията ще бъдат раздадени на 21 август. Младият автор споделя, че с изкуство трудно може да се оцелява, но не и невъзможно. Той е учил скулптура във Велико Търново, след което продължава образованието си в Художествената академия. Занимава се с малка пластика, предпочита да работи с бронз. За първи път излага свое произведение на Панаира на занаятите и изкуствата.

За своята "Пиета" споделя, че се е появила спонтанно, на един дъх. Тя е изработена в края на миналата година от метал и дърво.