Улици във „Виница-Север” ще носят „скъпоценни” имена
Улици във „Виница-Север” ще носят „скъпоценни” имена / Дарик Варна, архив

19 улици в селищно образувание "Виница-Север" ще носят имена на скъпоценни камъни и минерали, ако в следващите две седмици не се появи по-интересно решение. Това реши комисията по "Култура и духовно развитие" към местния парламент.

Предложението на кметство „Приморски" е улиците да бъдат кръстени "Аквамарин", "Аметист", "Ахат" , "Гранит", "Графит", "Елмаз", "Диамант", "Бисер", "Кехлибар", "Рубин", "Лунен камък" , "Нефрит", "Оникс", "Опал", "Сапфир", "Смарагд", "Седеф", "Топаз" и "Тюркоаз".

Според съветника Марица Гърдева трябва да се помисли още малко, „преди да се хване един речник и да се извадят определени думи от него". „Мисля, че не сме уважили все още всички варненци, които са направили нещо за този град", изтъкна Гърдева.

Над 200 нови улици в „Приморски" вече са кръстени на заслужили варненци или бележити българи. А предстои именуване и на поне още 250 улици, заяви в отговор представител на районното кметство.

В крайна сметка общинските съветници дадоха положително становище за „скъпоценните" улични имена. Ще бъде дадена обаче възможност на варненци да дават предложения за имена, като за целта през следващите две седмици проектът ще бъде качен за разглеждане в сайта на общината.

Площадното пространство между улиците "Преслав", "Сан Стефано" и "Одесос", под Областната дирекция на полицията, да носи името на Петър Увалиев, реши още комисията. Повод за решението са националните чествания на 100-годишния юбилей на един от най-забележителните български интелектуалци емигранти, оставил трайна следа в областта на литературата, образованието, изкуството. Чрез именуването на площада Варна ще отдаде почит на този заслужил българин,

Решено бе още малък площад в района на Колхозния пазар да носи името „Войвода Ташко Шерифски". По предложение на Македонското културно-просветно дружество „Гоце Делчев" името на героя ще носи площадът с градинка между улиците „Кракра", „Радецки" и „Григорий Цамблак".