/ iStock/Getty Images
Солна стая за халотерапия бе открита в специализираното училище за ученици с нарушено зрение „Проф.д-р Иван Шишманов" (СУУНЗ) във Варна.

Директорът на учебното заведение  Жулиета Петкова разказа пред БТА, че този тип лечение помага много на хора с белодробни заболявания, кожни и неврологични проблеми. Тя уточни, че в училището учат близо 110 деца, които са от аутистичния спектър, и когато влизат в Солната стая нивото им на агресия спада и се чувстват много по-спокойни. 

Благовещение е много специален ден за възпитаниците на СУУНЗ, допълни Петкова. Причината е, че в Деня на майката по традиция децата приемат гости, които поздравяват с празнична програма. Навръх Благовещение в училището всяка година се провежда и базар, на който се предлагат цветя, отгледани от учениците от професионалните паралелки по цветарство и озеленяване. Децата се грижат за растенията от семенца и ги продават сами, което подобрява комуникативните им умения, обясни Петкова.

Тя допълни, че училището е спечелило проект по програмата „Еразъм плюс“ и в края на март част от преподавателския екип ще замине за Италия, където ще се запознае с опита на различни организации, които също работят с деца със специални потребности, като успяват включително да реализират възпитаниците си на пазара на труда.

На въпрос как е протекло обучението на децата от СУУНЗ по време на пандемията, Петкова посочи, че екипът се е справил прекрасно. Възпитаниците на училището са 147, разпределени в 24 паралелки, 22 от които са за деца с множество увреждания и нарушено зрение.

По време на пандемията, с активното съдействие на родителите, успяхме да променим цялата система на преподаване, обясни Петкова. И допълни, че нещата са се получили много добре и заради невероятната креативност на преподавателите, които са успели да подготвят така материалите си, че да задържат вниманието на децата.
БТА