Ученици  чакат министъра във Варна, междувременно организират трети протест
Ученици чакат министъра във Варна, междувременно организират трети протест / Дарик Варна

Трети протест във Варна за по-дълга зимна ваканция се организира във Фейсбук. С искане за удължаване на коледната ваканция в социалната мрежа има призив към учениците да се съберат пред общината на 8 декември от 13,30 часа.

„Ако до 7 декември нямаме отговор от министъра, отново сме на протест, се заявява в групата във Фейсбук, където се организира ученическия бунт. Над 1200 вече са заявили по интернет желание за участие на протеста на 8 декември.

На два пъти вече варненските ученици се събираха на протест срещу кратката, според тях, зимна ваканция. Първоначално стотина младежи протестираха в събота, на 27 ноември. Два дни по-късно, в понеделник на улицата излязоха около 250 деца, които скандираха „Искаме ваканция" пред общината и сградата на Регионалния инспекторат по образование.

Вероятно обаче протест на 8 декември няма да има, заяви пред Дарик десетокласникът от II-ро СОУ Любомир Ямболов. Един от основните организатори на първите два протеста се разграничи от призивите във Фейсбук за трети протест, където неговото име е посочено като инициатор.

Във вторник Любомир и други двама от организаторите на ученическите бунтове във Варна бяха поканени в София на среща с министъра на образованието Сергей Игнатов, като просветното ведомство трябваше да финансира пътуването на учениците до столицата. Предвидената за утре среща в министерството обаче се отменя заради неотложен ангажимент на министъра, разкри десетокласникът. След среща с шефа на инспектората е договорено варненските ученици да сформират работна група, която да обсъди проблема със зимната ваканция на среща с министъра във Варна. Учениците са получили обещание от министерството това да стане през декември.

„Постигнахме някаква договорка. Засега няма да протестираме", заяви Любомир Ямболов.