Турция има желание за строеж на магистрала Варна-Бургас-Истанбул
Турция има желание за строеж на магистрала Варна-Бургас-Истанбул / novinite.bg

Увереност, че смяната на турските имена на някои варненски местности ще се случи по демократичен начин, изрази посланикът на Турция Н. Пр. Исмаил Арамаз. Той разговаря с кмета на Община Варна Кирил Йорданов, за да обсъдят резултатите от провелата се тристранна среща между България, Турция и Катар в петък в Ексиновград. Това е първата официална визита на посланика в Община Варна.

Арамаз заяви, че се надява решението относно местностите да бъде взето в синхрон с изкискванията на 21-ви век. Той допълни, че в Турция наименованията на голяма част от градовете все още са гръцки. 

Посланикът коментира и въпроса с възможността за построяване на магистрала Варна-Бургас-Истанбул. Той заяви, че южната ни съседка има желание за осъществяване на такъв проект, но за момента и построяването на магистралата Русе-Свиленград е крачка напред.

Посланикът припомни за постигнатото политическо съгласие за реализирането на интерконекторна газова връзка между България и Турция. Той разясни, че тепърва предстоят преговори по техническата част между „Булгартрансгаз““ и турската „БОТАШ“. Двете фирми ще обсъдят ситуацията на среща в средата на седмицата. Посланикът посочи, че такъв проект е много трудоемък и скъп, дължината на тръбата трябва да е поне 140 км., трябва да се уточни диаметърът й, както и капацитетът на помпените станции. Едно е да се постигне съгласие, а съвсем друго е да се осъществи, каза още Арамаз.

Посланикът посочи, че е постигнато споразумение за построяване на язовир на река Тунджа. Разноските и строежът му ще бъдат поети от Турция.

В близките два месеца се очаква България да започне да изнася добитък за южната ни съседка. Арамаз изрази увереност, че когато това се случи Турция ще изпревари Румъния по отношение на износа на България.