Съдията, дала доживотна на Георги Цветанов, номинирана за ВСС
Съдията, дала доживотна на Георги Цветанов, номинирана за ВСС / Дарик Варна, архив

70 съдии от съдебния район на Варненския окръжен съд на Общо събрание избраха двама свои колеги - кандидати за членове на ВСС. В публичната надпревара за влизане в състава на новия висш орган в съдебната система ще се включат наказателният съдия Даниела Костова, получила 57 от гласовете, и Каролина Неделчева - съдия от Гражданско отделение на Окръжния съд във Варна, с 48 от гласовете на съдиите.  След гласуването от надпреварата отпадна съдия Любомир Нинов от Варненския районен съд, който получи подкрепата на едва 21 от колегите си.

И тримата номинирани бяха дали съгласието си за издигане на кандидатурите. Костова и Неделчева бяха предложени от председателя на ВОС, а Нинов - от съдия в Районния съд във Варна. Всеки един от тях получи възможност за първи път пред своите колегите да представи мотивите си за отговорния избор да приемат предизвикателството, публично и открито да представят своите платформи за развитието на ВСС.

„Даниела Костова и Каролина Неделчева бяха категорични, че са готови открито, публично и ясно да представят своите идеи за работата на ВСС, с достойнство, с професионална компетентност и морал да отстояват интересите на съдийската общност. Всяка една от тях декларира готовност, ако бъде избрана във ВСС, да положи всички усилия да поддържа постоянна връзка със своите колеги, защото чрез непосредствения контакт с действащите магистрати и професионалния дебат за реформиращата се съдебна система могат да се намерят верни решения за проблемите и да се търсят пътищата за отваряне на системата към обществото и нейното доверие“, съобщиха от пресслужбата на съда.

Преди две години 44-годишната Даниела Костова произнесе доживотната присъда на Георги Цветанов за убийството на студентката Радостина Евтимова. Съдия Костова  притежава максималния възможен ранг в съдебната система “съдия ВКС и ВАС”. За близо 20-годишния си професионален опит тя няма просрочен съдебен акт.  През последните 5 години и първите 6 месеца на тази година е свършила общо 784 наказателни дела и 93 % от тях са приключени в едномесечен срок .

48-годишната Каролина Неделчева има ранг “съдия АС”, а 24-годишният й юридически стаж е преминал изцяло  в съдебната система.  За две години и половина работа в  Гражданско отделение на ВОС тя е разгледала 408 дела и е приключила 284 от тях.