/ netinfo
Тонове отпадъци бяха събрани в горите в землището на варненския район „Аспарухово”. Това стана в рамките на организираното от ДГС „Варна” почистване. Акцията започна още в събота, навръх Световния ден на почистването – 15 септември, обединил милиони доброволци от 150 държави.

Тогава служители на ДГС „Варна” се включиха в почистването на Природен парк „Златни пясъци”, а в гората, граничеща с урбанизираната територия в район „Владислав Варненчик”, заедно с районната администрация събраха над 50 тона и 100 чувала с отпадъци.

Събраха 60 тона отпадъци в горите край Аспарухово
ДГС Варна

Тежкотоварна техника беше използвана и за последвалото почистване в „Аспарухово”. Там от гората бяха извозени 60 тона боклуци и още 20 чувала, пълни предимно с битови отпадъци.

Законът за горите предвижда глоба от 200 до 2000 лв. за изхвърляне на отпадъци и строителни материали, замърсяващи горските територии.

„Периодично провеждаме акции по почистване, но решението на проблема със замърсяването изисква всички да бъдем отговорни към опазването на природата", коментира  зам.-директорът на варненското горско стопанство инж. Владислав Георгиев. Той апелира гражданите, които станат свидетели на нарушения, свързани със замърсяването на горите, да подават сигнали на телефон 112.

От Североизточно държавно предприятие напомнят, че безотговорно изхвърлените отпадъци нерядко повишават опасността от възникването на горски пожари.