/ iStock/Getty Images
Световни музиканти водят майсторски класове в Академията, която традиционно се провежда в рамките на Международния музикален фестивал „Варненско лято“.

Занятията се провеждат в залите на Националното училище по изкуството в крайморския град. С младите таланти работят проф. Минчо Минчев, цигулка, и Людмил Ангелов, пиано. Класове по оперно пеене провеждат тенорът Емил Иванов и цигуларят Димитър Буров. Нов клас в Академията са ударните инструменти, като с младежите работи Виви Василева. Тайните на камерното музициране разкриват една от най-успелите български пианистки - Пламена Мангова, заедно с цигуларя Сергей Догадин.

След приключването на заниманията в Академията, младите таланти ще покажат своите постижения пред публиката.

Тази вечер (8 юли) на сцената ще се изявят Виви Василева и Лукас Кампара Джиниз с концерт ударни и китара. Учениците в класа й ще покажат какво са научили на 10 юли.

Виртуозите Людмил Ангелов, пиано, и Румен Цветков, виола, ще свирят на 11 юли в залата на Градската художествена галерия. Сред творбите на изобразителното изкуство ще е изявата и на учениците на Димитър Буров на 12 юли.

Концертите на големите инструменталисти и техните ученици продължават на 13 юли. Тогава пред публиката ще излязат майсторските класове по пиано и виола на Людмил Ангелов и Румен Цветков. Ден по-късно ще звучат избрани песни и арии от майсторския клас по оперно пеене на Емил Иванов.

Изключителният майстор на цигулката проф. Минчо Минчев събира най-малките музиканти в традиционно предизвикателство. На 17 юли деца на различна възраст ще се състезават, за да получат цигулка от фонда „Цигулките на проф. Минчев“. Той ще предостави инструмент за една година само на най-усърдните, трудолюбиви и талантливи младежи. На същата дата своите умения ще демонстрират пред публиката учениците от майсторския глас на проф. Минчев.
БТА