Стоичков ще води каталунски инвеститори по Черноморието
Стоичков ще води каталунски инвеститори по Черноморието / netinfo
Късно вечерта на 30 септември в сърцето на Барселона Христо Стоичков сложи подписа си под споразумение за сътрудничество между Българо-Каталунската асоциация за приятелство „Свети Георги”, председател на която е легендарният ни футболист, и Асоциацията на българските черноморски общини, оглавявана от кмета на Аксаково Атанас Стоилов. Договорът между двете организации сложи началото на съвместни проекти на общините ни по Черноморието и каталунския бизнес, който е с амбиции да инвестира в България.

Вече е факт и първото официално побратимяване, случило се ден преди това – между град Аксаково, който се намира непосредствено до Варна, и каталунския град Игуалада, който пък е съседен на Барселона. Испански инвестиции в Аксаково вече има, но от помощта на Христо Стоичков ще се възползват и други български градове по морето.

За кмета на Аксаково и председател на АБЧО инж.Атанас Стоилов подписаният договор е гарант за взаимоотношенията между черноморските ни общини и каталунския бизнес. Целта на споразумението е не само България да стане по-популярна в Каталуния. Желанието на испанските бизнесмени да инвестират в България е реалност, но каталунските инвестиции тепърва ще идват в нашата страна.

Първата крачка вече е направена. Кметът на Аксаково Атанас Стоилов и кметът на Игуалада Жорди Аймами и Рока ще работят по съвместни европейски проекти. Заедно с италианския град Леко и португалския Гимараеш, които също са побратими с Игуалада, ще кандидатсктват за финансиране от европейските фондове.

След като подписа договора, Камата даде интервю специално за Дарик Варна. За амбициите му да помага на българските си приятели – чуйте от самия Христо Стоичков.