Стартира лятната антиСПИН кампания
Стартира лятната антиСПИН кампания / снимка: Impact Press Group, архив

Лятна антиСПИН кампания стартира във Варна. Мобилни екипи ще предлагат безплатно изследване за ХИВ/СПИН. През последните години с помощта на летните кампании хиляди хора провериха дали са носители на коварния вирус.

Организатори на кампанията са Община Варна и Регионалната здравна инспекция. Техни партньори са неправителствени организации и доброволци – ученици и студенти.

Идеята е да се фокусира общественото внимание към отговорното сексуално поведение, употребата на презервативи и грижата за собственото здраве и това на партньора.

Пет нови случая на ХИВ-позитивни са регистрирани за първите пет месеца във Варна.
Официално регистрираните с ХИВ/СПИН е 1708, като от началото на годината са открити 78 нови серопозитивни. Над 10% от новооткритите случаи са сред чужденци, които пребивават в страната.

Забелязва се намаляване на броя на новоинфектираните с ХИВ млади хора в България. Позитивната тенденция се наблюдава и сред инжекционно употребяващите наркотици българи.

През последните години се запазва и тенденцията новорегистрираните серопозитивни мъже да са три повече от жените. И през тази година 57 от новооткритите ХИВ-позитивни са мъже, а 21 - жени. Горната възрастова граница при мъжете е 65 години, а при жените – 59 години.