Срутването в Провадия затрупа къща
Срутването в Провадия затрупа къща / снимки: provadiadnes.com

Два големи скални къса са паднали върху къща при вчерашното срутване на скални маси от ската в Провадия. Падналите камъни са съборили външна стенa и са затрупали една от стаите, съобщи за Дарик кметът на Провадия Филчо Филев.

Обитателите на къщата са били евакуирани още през декември, когато в община Провадия беше обявено частично бедствено положение.

Падналите върху имота скални късове са с обем около 10-12 куб. м. В момента на място тече оглед, добави кметът Филев. Материални щети са нанесени и на гараж, разрушени са и стопански постройки.

Срутила се скала в Провадия затрупа алпинисти

Скални маси отново се срутиха от ската в Провадия и затиснаха двама алпинисти. Инцидентът е станал вчера около 16.00 ч. Мъжете са на възраст 43 и 52 години. Скалата, която е била укрепвана от алпинистите, се е откъснала и пропаднала надолу, като е завлякла двама от тях и скъсала въжетата им.

И двамата мъже са откарани в болница във Варна. Единият е със счупени бедра, другият е с травма на тазобедрената става. Няма опасност за живота на пострадалите.

Съществува опасност от нови срутвания на скалния венец, затова след оглед ще се прецени кои са най-рисковите места, за да се обезопасят приоритетно, обясни Филев. Той посочи, че участъкът трябва да се обруши, след което да започне разрушаването му. Дъждът и минусовите температури оказват неблагоприятно влияние, тъй като пукнатините се разширяват, добави кметът.

Срутването в Провадия затрупа къща
netinfo

Когато времето позволява, алпинисти от варненската фирма "Геомакс" обезопасяват скалната маса, а движението се спира от инспектори. Когато не се работи, хората се допускат до къщите да нахранят животните и да вземат необходими вещи. Те ще се върнат по домовете, едва след като няма никакъв риск. Част от евакуираните са при свои близки, а други са настанени в общинската база.

Договорът за укрепване е на стойност 133 хил. лв. Филев е изпратил доклад до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Той изрази увереност, че парите ще бъдат отпуснати.

На 14 декември м.г. в община Провадия беше обявено частично бедствено положение. 26 души бяха евакуирани заради опасно надвиснала скала над къщи в южната част на общината. Скалата е голяма около 60-70 тона.