Спортна зала – един оригинал, няколко копия
Спортна зала – един оригинал, няколко копия / Дарик Варна

Сградата с форма на генералска шапка определено е един от символите на Варна. Дворецът на културата и спорта, популярен сред варненци като Спортна зала, се отличава с авангардната си визия. И богатата за 42 години съществуване биография.

Открита на 6 септември 1968 г., днес Спортна зала може да се похвали с над 20 конгреса и над 70 фестивала. Под шапката на Двореца са се провеждали много световни и европейски първенства, над 170 изложения и панаири, безброй спектакли и концерти. През далечната 1981 г. концерт тук изнася и неповторимата Тина Търнър.

Впечатляващата архитектура на варненската зала обаче се среща на още няколко места по света. Някои си признават, че са взаимствали оригиналната визия, други - не.

Най-близко до оригинала е Националният арт център в Лагос - най-големият град в Нигерия. Всъщност става въпрос за почти пълно копие на варненската сграда-емблема. С тази разлика, че нигерийското копие е четири пъти по-голямо от варненския оригинал.

Спортна зала  един оригинал няколко копия
netinfo

Националният арт център в Лагос ©skyscrapercity.com

Националният арт център е най-отличителната архитектурна забележителност в Лагос. Открит е през 1977 г. За разлика от оригинала, залата в нигерийския мегаполис разполага и с две кинозали, театрален комплекс и градина на покрива. Нигерийците се спират на варненския модел след неуспешно търсене в САЩ, скандинавските страни и Западна Европа. А делегация от Нигерия пристига у нас, за да се договаря. Залата в Лагос е построена от българската компания "Техноекспортстрой" по проект на архитект Стефан Колчев. Варненецът е автор и на проекта на тукашния Дворец на културата и спорта.

Спортна зала  един оригинал няколко копия
netinfo

Националният арт център в Лагос ©skyscrapercity.com

 

 

 

 

 

 

 

Докато нигерийското копие на Спортна зала е съвсем легално, други две зали откровено са крали от оригиналната архитектура на варненския символ. Зимният стадион в Калгари поразително напомня на нашия спортен дворец. Съоръжението е открито през 1983 г., като част от подготовката на канадския град за зимната олимпиада през 1988 г.

Спортна зала  един оригинал няколко копия
netinfo

Зимният стадион в Калгари ©commons.wikimedia.org

За двойник на Спортна зала може да се приеме и Стадионът на мира и приятелството в Атина. Закритият стадион в гръцката столица/снимката долу/ е открит през 1985 г. През 1991 г. е отличен със Златна награда от IAKS - Международна организация, оценяваща дизайна на съоръжения за спорт и свободното време.

Спортна зала  един оригинал няколко копия
netinfo

Стадионът на мира и приятелството в Атина ©athens-greece.us

„Генералската шапка" явно обича морето. Три от четирите зали с тази форма се намират в пристанища. Поне тези, за които се знае, че са с уникалната форма. Свят широк, плагиати - много.