Специалисти и студенти ще консултират безплатно за болестта на Алцхаймер
Специалисти и студенти ще консултират безплатно за болестта на Алцхаймер / zdravennavigator.bg

Инициатива, посветена на Световния ден за борба с болестта на Алцхаймер – 21 септември и Международния ден на възрастните хора – 1 октомври, организират от Гражданско сдружение „Алцхаймер България”.  Тя ще се проведе в Морската градина от 10.00 до 14.00 часа.  Тази година  специално участие ще вземе проф. д-р Ара Капрелян - ръководител Катедра по нервни болести и невронауки към МУ-Варна и Началник „Направление нервни болести” при УМБАЛ „Св. Марина”.

Ще бъдат раздавани материали с информация за болестта, студенти от Медицинския университет Варна и специализанти по неврология от УМБАЛ „Света Марина” ще консултират възрастните хора над 65 години за рисковите фактори и ползите от профилактичните прегледи и ранната диагноза.

„Болестта на Алцхаймер и други форми на деменция е колкото здравен, толкова и социален проблем. Ние вярваме, че само с общите усилия на държавните и общински институции, неправителствения сектор, медицинските среди, може да се постигне подобряване на средата и нормативната уредба, за да се осигури достоен живот и адекватно лечение на засегнатите от болестта на Алцхаймер и други форми на деменция”, обясняват от сдужението.

Гражданско сдружение "Алцхаймер България" е НПО с идеална цел в обществена полза, което представлява болните с деменция и техните семейства.