Слаб ръст на безработицата, изтича срокът за компенсации при намалено работно време
Слаб ръст на безработицата, изтича срокът за компенсации при намалено работно време / netinfo

Лек ръст в нивото на безработицата за месец март отчитат от Регионалната служба по заетостта във Варна. 5,37% е делът на безработните за областта при 5,15% за месец февруари тази година, съобщи за Дарик Пламен Начков, директор на службата. Незаетите места в град Варна пък са 3,46% при 3,24 на сто през предходния месец. Съкращават се основно хора от малки и средни предприятия, коментира Начков.

Свободни позиции в региона има за сферата на туризма.Търсят се сезонни служители като бармани, сервитьори и общи работници.

Слаб е интересът към получаване на държавни компенсации за намалено работно време, подчерта Пламен Начков. По думите му, основната причина за това е, че работодателите предпочитат да съкратят част от работниците си, вместо да ги оставят на работа при съкратен работен ден. На 29 април изтича втората процедура по подаване на документи за компенсациите. Ако документите бъдат одобрени от Съвета за сътрудничество към Бюрото по труда и от местната комисията по заетост, работниците могат да се възползват от еднократната държавна помощ от по 120 лв. за период от три месеца.

Едно от задължителните условия е компаниите, чиито работодатели подават подобни заявления, да нямат данъчни задължения. От почти 7-те милиона лева, които държавата отпуска, за да компенсира пострадалите от финансовата криза и преминали на по-малко работно време, за област Варна са предвидени 467 000 лв.