Скандалното решение за седемте общински имота остава в сила
Скандалното решение за седемте общински имота остава в сила / Дарик Варна

Варненските общински съветници не отмениха решението си, с което на предходната сесия дадоха „зелена светлина“ за замяната на седем общински имота за офиси и апартаменти. Въпреки че впоследствие местните депутати признаха, че в процедурата има пропуски и решението е взето „под натиск“, днес те отново го оставиха в сила, като гласуваха „въздъръжал се“.

БСП и групата на Марешки, както и председателят на ОбС Николай Апостолов /ГЕРБ/ и съпартиецът му Пламен Пенев бяха единствените, които поискаха отмяна на спорната сделка. Останалите съветници се отказаха от корекциите, които сами бяха инициирали. „Герберът“ Орлин Симеонов до последния момент твърдеше, че отмяната ще защити интересите на общината, но при гласуването отстъпи от позицията си.

Два от терените изобщо не са включени в програмата за разпореждане с общинска собственост, предупреди общинският съветник от БСП Пламен Начков. Той посочи, че инициативата за замяната е на Живко Желев, управител на фирма “Спецстрой”. Преписката идва от кмета, в нея не е посочена фирма, изтъкна Орлин Симеонов. Той уточни, че администрацията е внесла предложение за промяна в програмата, което ще бъде гледано след лятната ваканция.

След гласуването председателят на ОбС Николай Апостолов коментира пред журналисти, че ситуацията се дължи на факта, че предложението на кмета не е обсъдено в комисията по собственост, не е разяснено на съветниците. Заради неяснотата идва и хаотичното гласуване, поясни Апостолов. Той посочи още, че съветниците използват сесиите да се занимават с лични дела и пречат тенденциозно на работата на председателя./Днес+